Dne 21.08.2024 vláda České republiky schválila dlouho očekávanou novelu zákoníku práce, která přináší řadu změn s dopadem na zaměstnance i zaměstnavatele. Tato novela je výsledkem dlouhodobého legislativního procesu a reakcí na aktuální potřeby pracovního trhu. Pomocí tohoto článku si Vám dovolujeme přiblížit klíčové změny, které novela přinese.

 

 

  1. Výpovědní lhůty

 

Výpovědní doba je období, které začíná běžet po doručení výpovědi zaměstnanci nebo zaměstnavateli a trvá až do konce pracovního poměru. Standardní výpovědní doba v České republice je zpravidla dva měsíce, pokud není dohodnuto jinak. Tato lhůta ovšem započíná běžet až měsíc následující po jejím doručení. Toto se ale změní novou novelou, kdy výpovědní doba začne běžet již v den jejího doručení zaměstnanci či zaměstnavateli.

 

Novela také nově upravuje možnost zkrácení výpovědní lhůty zaměstnance v případě, kdy zaměstnanec hrubě porušil pravidla a předpisy stanovené zaměstnavatelem, a to na dobu 1 měsíce.

 

Dále se sjednocují důvody pro výpověď z důvodu zdravotní nezpůsobilosti, aby se předešlo neplatnosti výpovědí kvůli špatně zvolenému důvodu. Návrh také upravuje odstupné u zaměstnanců, kteří ztratili zdravotní způsobilost. Místo odstupného dostanou při skončení pracovního poměru náhradu, kterou bude hradit pojišťovna, a to ve výši dvanáctinásobku průměrného měsíčního výdělku.

 

 

  1. Rodičovská dovolená

 

Novela rodičovské dovolené přináší změny v oblasti garance pracovního místa pro zaměstnance. V současné době je zaměstnavatel povinen garantovat zaměstnanci po dobu čerpání rodičovské dovolené jeho pracovní místo tak, jak je určeno v pracovní smlouvě. Naopak v rámci čerpání mateřské dovolené, je zaměstnavatel povinen garantovat konkrétní pracovní místo, které zaměstnankyně zastávala před odchodem na mateřskou dovolenou.

 

Novela však zavádí povinnost pro zaměstnavatele, a to zachování pracovního místa obdobně jako u mateřské dovolené i pro rodičovskou dovolenou, avšak pouze do doby, kdy dítě dosáhne dvou let věku. Po uplynutí této lhůty (2 let dítěte) zaměstnavatel již není povinen držet skutečnou původní pozici pro zaměstnance na rodičovské dovolené. Dále je pak tomuto zaměstnanci drženo po uplynutí této 2leté lhůty pouze místo uvedené v pracovní smlouvě. Hlavním cílem této novely je motivovat zaměstnance k dřívějšímu návratu do zaměstnání.

 

Dalším vstřícným krokem vůči zaměstnancům na rodičovské dovolené je umožnění uzavření dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti u svého zaměstnavatele, přičemž pracovní činnost musí být druhově shodná s tou, která je specifikována v jejich pracovní smlouvě. Je tak možné, aby si zaměstnanec i po dobu rodičovské dovolené přivydělával u svého zaměstnance a zároveň neztratil výhody rodičovské dovolené. Zaměstnavateli toto naopak umožní částečně reagovat na situaci, kdy některý z jeho klíčových zaměstnanců odejde na rodičovskou dovolenou.

 

 

  1. Zkušební doba

 

Další změnu, kterou novela zákoníku práce přináší, je v délce zkušební doby pro nové zaměstnance. Dosavadní praxe stanovovala maximální délku zkušební doby u řadových zaměstnanců na tři měsíce. Nově však bude zkušební doba prodloužena maximálně na čtyři měsíce.

 

U vyšších pracovních pozic se původní šestiměsíční zkušební lhůta prodlouží o dva měsíce, tudíž maximálně na měsíců osm.

 

Tento krok má poskytnout zaměstnavatelům delší období na posouzení pracovních schopností a vhodnosti zaměstnance pro danou pozici. Zároveň poskytuje zaměstnancům více času na to, aby se seznámili s pracovními podmínkami a zhodnotili, zda jim vyhovují.

 

 

  1. Zaručená mzda

 

Zaručená mzda v České republice představuje minimální výši mzdy, kterou musí zaměstnavatel vyplácet zaměstnanci za práci odpovídající její složitosti, odpovědnosti a namáhavosti, a to jak ve veřejném, tak v soukromém sektoru. Na rozdíl od minimální mzdy, která stanovuje nejnižší možnou odměnu za práci bez ohledu na její druh. To se ale touto novelou mění, nově bude zaručená mzda zachována pouze v sektoru veřejném.

 

 

  1. Rozvrh pracovní doby

 

Samorozvrhování pracovní doby je v současné době možné pouze u zaměstnanců pracujících na dálku, tedy v režimu home office. Nově však bude možné, aby si zaměstnanec po dohodě se zaměstnavatelem mohl svou pracovní dobu rozvrhnout i přímo na pracovišti. Rovněž se zavádí možnost zkrátit denní odpočinek zaměstnance na 6 hodin, a to pouze v případě mimořádných událostí nebo havarijních stavů. Tento zkrácený odpočinek bude muset být zaměstnanci nahrazen následující den.

 

 

  1. Vyplácení mzdy v cizí měně

 

Novelou by měly někteří zaměstnanci získat možnost na vyplácení mzdy nejen v českých korunách, ale i v jiných měnách (například v EURO). Tato možnost je však podmíněna tím, že daná cizí měna je uvedena v kurzovním lístku České národní banky (ČNB) a současně, že u zaměstnance bude přítomen tzv. cizí prvek (tj. bude například žít v zahraničí nebo tam bude žít jeho rodina) a současně se na tomto se svým zaměstnavatelem domluví.

 

 

Je nutné podotknout, že flexibilní novelu zákoníku práce, ke dnešnímu dni, schválila pouze vláda České republiky. Novela tedy bude ještě muset podstoupit celým legislativním procesem, předpokládáme, že by v platnost měla vzejít na začátku příštího roku.

 

O dalším průběhu Vás budeme informovat.

 

V případě jakýchkoliv dotazů či nejasností se na nás neváhejte obrátit, jsme Vám plně k dispozici.

 

 

Team Spoladore & Bystřický